SADRŽAJI GORE BLAGOSLOVA

Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije

Crkva potječe iz XVII. st. Izgrađena je na temeljima ranije crkve iz XVI. st. Osim glavnog oltara ima i dva bočna oltara te četiri bočne kapelice. U crkvi se ističu i barokna propovjedaonica, orgulje, vrijedni oltarni antependiji, a posebno su lijepe korske klupe.

Pavlinski samostan

Sadašnji je samostan zapravo dio bivšeg samostanskog kompleksa koji je stradao u požaru početkom XX. st. Ovo jedino krilo je tada obnovljeno, a po povratku pavlina uređeno za potrebe župe (podrum i prizemlje) i samostanske zajednice (kat). U prizemlju je sakristija, župni ured, kuhinja i blagovaonica.

Kat samostana je stambeni dio pavlinske zajednice, gdje se uz sobe redovnika nalazi i samostanska kapela i zajedničke prostorije. Ovaj dio samostana nije moguće razgledavati.

Mali dvor Isusa Kralja Ljubavi

U podrumu samostana uređena je kapela nazvana Mali dvor Isusa Kralja Ljubavi. Tijekom zime ponekad se koristi umjesto župne crkve za nedjeljnu Euharistiju. Nekoliko puta godišnje se u kapeli održavaju Vikendi Srca Marijina - susreti i duhovne obnove za bračne parove željne djece, kao i susreti za manje grupe.

Više o Vikendima Srca Marijina nalazi se ovdje: 

Svetičke kripte

Ispod crkve nalaze se kripte. U njima su uglavnom pokapani pavlini iz samostana te poneki dobročinitelji.

Kripte su djelomično arheološki istražene prije nekoliko godina, a planira se dovršiti arheološko istraživanje te urediti ulaz u kripte iz samostanskog vrta, kako bi se učinile dostupne posjetiteljima. Pavlini običavaju na Dušni dan prikazivati sv. Misu za sve pokojne pavline iz samostana upravo u kriptama (u crkvama gdje postoje kripte i gdje je to moguće). Vjerujemo da će to uskoro biti moguće i u Sveticama.

Kućica Male Marije

Zapuštena štalica kod samostana u Sveticama tijekom 2019. g. uređena je u mjesto susreta i zajedničke i osobne molitve za supružnike željne djece te onih koji za njih mole. Ovo je također i mjesto molitve za svu djecu, rođenu i nerođenu, koju ovdje kao njihova obitelj, rodbina ili prijatelji, preporučujemo i posvećujemo našoj Maloj Gospi.

Do same štalice vode postaje Marijina puta, a uz put je i špilja sv. Ane te vrelo sv. Mihaela Arkanđela.

Malo više o Marijinoj kućici može se pronaći ovdje: 

Samostanski vrt i Božji vinograd

U dvorištu pokraj crkve izgrađena je sjenica. Iz nje puca predivan pogled na širu okolicu. Hodočasnici, ali i izletnici, rado vole ovdje sjesti i uživati u predivnoj prirodi.

Uz samu crkvu nalazi se vrt. U suradnji s udrugom "Milosrđe" iz Karlovca u vrtu je zasađena aronija od koje se proizvodi nekoliko različitih rakija i likera.

Iz vrta će se u budućnosti moći ulaziti u kripte, koje se nalaze ispod crkve.

Na padini podno samostana, u nekadašnjem vinogradu, sada je Božji vinograd. U njemu je Križni put. Ovo je predivno mjesto za molitvu i razmatranje u miru i tišini. Podno sjenice uređena je Lurdska špilja do koje vode postaje krunice.

Kapela sv. Ivana Krstitelja u Svetičkom Hrašću

Svetičko Hrašće je udaljeno oko 5 Km od Svetica. Na groblju se nalazi kapela sv. Ivana Krstitelja iz 1770. g. Nedjeljom se ovdje slavi sv. Misa, a posebno se svečano obilježava Rođenje sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika kapele, 24. lipnja.

P. Janez Strašek

svetički mučenik

P. Janez Strašek, lazarist, rodom iz Slovenije, bio je župnik Svetica od 8. rujna 1946. U susjedom Ozlju komunisti su ubili župnika dr. Matiju Kranjčića te je p. Janez od 4. prosinca 1946. upravljao i župom Ozalj. Kao dobar pastir povjerenih mu župa pozivao je narod na život u kršćanskom braku te da i dalje, usprkos teškim vremenima, krste i odgajaju svoju djecu u vjeri.

Na Cvjetnicu, 30. travnja 1947., p. Janez je najprije blagoslovio maslinove grančice i proslavio sv. Misu s vjernicima u Ozlju te se potom zaputio u Svetice gdje je namjeravao s vjernicima Svetica proslaviti Nedjelju Muke Gospodnje. Išao je pješice putem kroz šumu. Dvojica braće, mladih članova Partije iz obližnjeg sela, dočekala su ga te ga je najprije jedan upucao u glavu lovačkom puškom, a kako p. Janez nije odmah preminuo, drugi ga je brat dotukao kolcem. Bacili su ga u grmlje nedaleko od puta i pokrili lišćem i granama.

Te Cvjetnice 1947. vjernicima na Sveticama župnik nije blagoslovio maslinove grančice ni pročitao navještaj Muke Gospodnje. On sam je proživio vlastitu muku i zaslužio mučeničku palmu.

Svjedočanstvo ubojica sačuvano je u izvješću poslanom iz Karlovca Centralnom komitetu KP u Zagreb. Za smrt p. Janeza nisu odgovarali, čak nisu bili ni optuženi. Kriv je bio samo p. Janez - jer je bio Kristov svećenik.

P. Janez je pokopan na mjesnom groblju u Sveticama (nedaleko samostana). Putem kojim je p. Janez prolazio iz Ozlja do Svetica postavljene su postaje križnog puta, a na Cvjetnicu svake godine mnoštvo vjernika iz Ozlja hodočasti na Svetice u pobožnosti Križnog puta. Mržnja je dovela na ovaj put ubojice p. Janeza, a mnoštvo hodočasnika svake godine na ovaj isti put vodi nešto daleko veće i jače - LJUBAV.

Jer ljubav je jaka kao smrt.

Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav

niti je rijeke potopiti. (Pj 8, 6-7)

Molitva za proglašenje blaženim p. Janeza Strašeka


Gospodine Bože,

slugu Božjega, patra Janeza Strašeka,

obdario si iznimnom velikodušnošću.

On je uvijek bio spreman pomoći svakomu čovjeku;

neumorno je navješćivao tvoju Riječ ne bojeći se nikakvih prijetnji.

Njegov život i njegova djela okrunio si vjernošću sve do smrti.

Molimo te da ga uskoro mognemo častiti kao blaženika,

još mu se predanije utjecati u svojim potrebama

i po njegovu zagovoru primati tvoje milosti.

Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.