ŽUPA ROĐENJA B. D. MARIJE U SVETICAMA

Nastala je nakon ukinuća pavlina, 1789. g. Do povratka pavlina u Svetice 1994. g. župom su upravljali uglavnom svećenici Zagrebačke nadbiskupije, a u razdoblju 1941.-1947. lazaristi (Družba misionara sv. Vinka Paulskog).

Osim samih Svetica, župa obuhvaća i naselja Slapno, Svetičko Hrašće, Veliki Erjavec, Belinsko Selo, Gornji Oštri Vrh, Breznik i Vrbansku Dragu. Premda je površinom prilično velika (od Slapna, preko Svetica i Hrašća do Vrbanske Drage ima nešto više od 20 Km), sama župa ima samo oko 360 župljana, a većina ih živi u Slapnu i Svetičkom Hrašću. U Svetičkom Hrašću, oko 5 Km od Svetica, na groblju se nalazi i filijalna kapela sv. Ivana Krstitelja iz 1770. g., gdje se nedjeljom slavi sv. Misa.

Iseljavanje stanovništva ovog kraja počelo je prije nekoliko desetaka godina, a većina nekoć obiteljskih kuća na samom Svetičkom brdu danas su vikendice. Osnovnu školu pohađa 20-tak djece iz naše župe, a Prva pričest i Krizma su svake dvije ili tri godine. 2018. g. bilo je 10 prvopričesnika i 7 krizmanika. Sljedeća Prva pričest i Krizma bit će 2021. g.

Nedjeljom i blagdanom sv. Mise se slave u župnoj crkvi u Sveticama (u 11 sati) i u Svetičkom Hrašću (u 9 sati). Radnim danom sv. Misa je u samostanskoj zajednici. U župi je aktivan krug hodočasničke Gospe Majke Triput Divne (Schönstattski pokret).

U župnoj crkvi se nekoliko puta godišnje organiziraju susreti i duhovne obnove, uglavnom posvećene molitvi za život nerođene djece (posebno djece kojoj prijeti pobačaj). Vikendi Srca Marijina nekoliko puta godišnje okupljaju bračne parove željne potomstva.