P. JANEZ STRAŠEK, svetički mučenik

P. Janez Strašek, lazarist, rodom iz Slovenije, bio je župnik Svetica od 8. rujna 1946. U susjedom Ozlju komunisti su ubili župnika dr. Matiju Kranjčića te je p. Janez od 4. prosinca 1946. upravljao i župom Ozalj. Kao dobar pastir povjerenih mu župa pozivao je narod na život u kršćanskom braku te da i dalje, usprkos teškim vremenima, krste i odgajaju svoju djecu u vjeri.

Na Cvjetnicu, 30. travnja 1947., p. Janez je najprije blagoslovio maslinove grančice i proslavio sv. Misu s vjernicima u Ozlju te se potom zaputio u Svetice gdje je namjeravao s vjernicima Svetica proslaviti Nedjelju Muke Gospodnje. Išao je pješice putem kroz šumu. Dvojica braće, mladih članova Partije iz obližnjeg sela, dočekala su ga te ga je najprije jedan upucao u glavu lovačkom puškom, a kako p. Janez nije odmah preminuo, drugi ga je brat dotukao kolcem. Bacili su ga u grmlje nedaleko od puta i pokrili lišćem i granama.

Te Cvjetnice 1947. vjernicima na Sveticama župnik nije blagoslovio maslinove grančice ni pročitao navještaj Muke Gospodnje. On sam je proživio vlastitu muku i zaslužio mučeničku palmu.

Svjedočanstvo ubojica sačuvano je u izvješću poslanom iz Karlovca Centralnom komitetu KP u Zagreb. Za smrt p. Janeza nisu odgovarali, čak nisu bili ni optuženi. Kriv je bio samo p. Janez - jer je bio Kristov svećenik.

Putem kojim je p. Janez prolazio iz Ozlja do Svetica postavljene su postaje križnog puta, a na Cvjetnicu svake godine mnoštvo vjernika iz Ozlja hodočasti na Svetice u pobožnosti Križnog puta. Mržnja je dovela na ovaj put ubojice p. Janeza, a mnoštvo hodočasnika svake godine na ovaj isti put vodi nešto daleko veće i jače - LJUBAV.

Jer ljubav je jaka kao smrt.

Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav

niti je rijeke potopiti. (Pj 8, 6-7)